Jonkerbosplein 52, 6534 AB Nijmegen

KUNSTGEBIT

Indien meerdere tanden ontbreken in je gebit, kan een kunstgebit uitkomst bieden.

Solid1Dent
Volg ons op social media
OPENINGSTIJDEN
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
09:00 - 17:30 uur
09:00 - 17:30 uur
09:00 - 17:30 uur
09:00 - 17:30 uur
09:00 - 17:30 uur
Gesloten
Gesloten

Indien meerdere tanden of kiezen ontbreken in je gebit, kan een (partieel) kunstgebit uitkomst bieden. Een kunstgebit wordt ook wel een uitneembare prothese genoemd. Hoe wordt een kunstgebit geplaatst? En tot op welke hoogte komen de kosten hiervan via je zorgverzekering voor vergoeding in aanmerking?

Wat is het nut van een kunstgebit?

Het ontbreken van een aantal tanden of kiezen bemoeilijkt allereerst natuurlijk het kauwen en bijten op eten. Daarnaast kan het ook spraakproblemen opleveren. Een andere belangrijke reden is cosmetisch van aard. Een kunstgebit kan je een mooie glimlach teruggeven. Ten slotte kan het ook scheefgroei van de overige tanden voorkomen.

Hoe wordt een kunstgebit geplaatst?

Er kan allereerst onderscheid worden gemaakt tussen volledige en partiële prothesen. Een volledige prothese vervangt als het ware je hele gebit, in het geval alle tanden en kiezen ontbreken. Een partiële prothese is een kunstgebit op maat die de ruimte opvult waar een aantal tanden of kiezen ontbreekt. Om het kunstgebit passend te maken, zal allereerst een gebitsafdruk worden gemaakt. Aan de hand van deze afdruk zal een tandtechnicus een gipsmodel vervaardigen. Dit model wordt vervolgens weer gebruikt om een model van kunsthars te ontwikkelen. Dit model wordt in je mond gepast om de kaak posities vast te stellen. Dit om het kunstgebit in een later stadium zo af te stellen dat de tanden goed op elkaar sluiten.

Vervolgens zal een proefprothese worden vervaardigd. Deze zal door je tandarts in je mond worden gepast. Hij zal onder meer willen weten of de prothese goed aanvoelt en er goed uitziet. Indien dit allemaal in orde is, zal de tandtechnicus de prothese compleet afwerken. Pas op dat moment zal je tandarts de nodige tanden en kiezen trekken. Zo loop je niet zonder tanden over straat en beschermt de prothese als het ware als een verband de wonden van het trekken van de tanden.