Jonkerbosplein 52, 6534 AB Nijmegen

KRONEN

Bij afbraak, ongeval of beschadiging van een tand kan een kroon een oplossing bieden.

Solid1Dent
Volg ons op social media
OPENINGSTIJDEN
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
09:00 - 17:30 uur
09:00 - 17:30 uur
09:00 - 17:30 uur
09:00 - 17:30 uur
09:00 - 17:30 uur
Gesloten
Gesloten

U kunt een stuk van uw tand of kies afbreken of de tand of kies is zo sterk gevuld dat deze extra versteviging nodig heeft om tand afbraak te voorkomen. Indien je tand of kies zodanig beschadigd is, kun je ervoor kiezen om een kroon te laten plaatsen. Dit is een beschermkapje gemaakt van metaal of porselein.                                               Deze wordt bevestigd op de beschadigde tand of kies om extra stevigheid en bescherming te bieden. Hoe wordt een kroon geplaatst? En in hoeverre vergoed je (aanvullende) zorgverzekering de kosten hiervan?

Waarom zou je een kroon laten plaatsen?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een kroon te laten plaatsen.

Ongeval: je tand of kies is beschadigd als gevolg van een ongeval.
Vergevorderd tandbederf: heb je inmiddels al zoveel vullingen in een bepaalde tand of kies dat deze niet meer gerepareerd kan worden met nog meer vullingen, dan kan een kroon uitkomst bieden.
Ontbrekende tand: een ontbrekende tand komt je glimlach niet ten goede. Een implantaat in combinatie met een kroon kan dit gat opvullen.
Cosmetische redenen: tanden of kiezen met oude vullingen kunnen aan verkleuring onderhevig zijn, wat geen mooi aangezicht is. Ook in geval van gedeeltelijke afbrokkeling of misvorming kan een kroon uitkomst bieden.

Hoe wordt een kroon geplaatst?

Alvorens de kroon wordt geplaatst, kan het zijn dat aan de beschadigde tand of kies eerst nog een andere voorbereidende behandeling dient plaats te vinden. Denk hierbij aan een wortelkanaalbehandeling of een extra vulling. Indien de tand of kies klaar is voor het plaatsen van de kroon, zal de betreffende tand of kies worden bijgeslepen. Dit gebeurt onder verdoving. De volgende stap is het maken van een afdruk. Niet alleen van de reeds geslepen tand of kies, maar ook van de omliggende tanden. Op die manier kan een tandtechnicus aan de hand van de afdruk een kroon van de juiste afmetingen vervaardigen. Totdat de uiteindelijke kroon klaar is, zal je tandarts een tijdelijke kroon plaatsen. Deze kroon is sterk genoeg om gewoon mee te kunnen eten en drinken. Bij het plaatsen van de definitieve kroon zal de tandarts controleren of je goed kunt bijten. De kroon wordt ingepast en vervolgens bevestigd met een soort cement.

Vergoeding door je zorgverzekering

Zowel het vervaardigen als het plaatsen van een kroon komen niet voor vergoeding in aanmerking vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Dit geldt voor alle leeftijden, dus ook voor jongeren tot 18 jaar. Wil je een vergoeding ontvangen voor de kosten van het plaatsen van een kroon, dan zul je een aanvullende (tandarts)verzekering moeten afsluiten.

Wil je een tandartsverzekering afsluiten voor de kosten van een kroon?

Aanvullende verzekeringen vergoeden over het algemeen een bepaald percentage van de behandelkosten tot een bepaald maximumbedrag. Wil je de behandelkosten van een kroon vergoed krijgen? Dan kan je kiezen uit een veelheid van aanvullende verzekeringen bij verschillende verzekeraars.