Jonkerbosplein 52, 6534 AB Nijmegen

IMPLANTATEN

Mis je een tand of kies? Een implantaat kan een oplossing zijn.

Solid1Dent
Volg ons op social media
OPENINGSTIJDEN
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
09:00 - 17:30 uur
09:00 - 17:30 uur
09:00 - 17:30 uur
09:00 - 17:30 uur
09:00 - 17:30 uur
Gesloten
Gesloten

Indien je om wat voor reden dan ook een tand of kies mist, kan dit vervelend zijn voor bijvoorbeeld het kauwen van eten, praten of het tonen van je glimlach. Het laten plaatsen van een implantaat is hiervoor de oplossing.                                                                                                                                                                                          Een implantaat functioneert als een kunstwortel. Het implantaat wordt in je kaak geplaatst en is gemaakt van titanium. Dit is materiaal dat je lichaam niet afstoot en waaraan bot zich goed kan hechten. Vervolgens kan op het implantaat bijvoorbeeld een kroon of brug worden geplaatst, zodat het ontstane gat in je gebit kan worden opgevuld. 


Hoe wordt een implantaat geplaatst?

Voorafgaand aan de plaatsing kan het zijn dat je bepaalde geneesmiddelen dient aan te schaffen die je mogelijkerwijs na de operatie nodig zult hebben. Ook kan het zijn dat je bepaalde medicatie, in overleg met je huisarts, tijdelijk dient stop te zetten. De operatie kan op twee manieren worden uitgevoerd. Er dient onderscheid te worden gemaakt tussen de één-fase en twee-fase behandeling.

Één-fase behandeling

In geval van de één-fase behandeling wordt het implantaat in slechts één behandeling aangebracht. Het implantaat wordt gedeeltelijk verankerd in het kaakbot. Het andere deel steekt boven het tandvlees uit. Na verloop van 6 maanden kan op het uitstekende gedeelte een brug of kroon worden geplaatst. Op dat moment heeft het kaakbot zich stevig aan het implantaat gehecht. Dit hechtingsproces wordt osseointegratie genoemd.

Twee-fase behandeling

De naam geeft al aan dat de behandeling in twee fases zal plaatsvinden. In de eerste fase wordt het implantaat bevestigd in het kaakbot. Dit wordt vervolgens weer bedekt onder tandvlees. Na verloop van een paar maanden kan de tweede fase van de behandeling worden uitgevoerd. Op het dan ingegroeide implantaat wordt dan een stift geplaatst, een zogenaamd abutment. Een aantal weken na plaatsing van de stift kan hierop een brug, kroon of kunstgebit worden geplaatst. Om een implantaat te kunnen plaatsen dien je wel voldoende kaakbot te hebben om het implantaat stevig te kunnen bevestigen. Ook is gezond tandvlees vereist. Alvorens gekozen wordt voor het plaatsen van een implantaat, zal je tandarts een gebitsinspectie uitvoeren en eventueel röntgenfoto’s maken.

Nazorg

Na de behandeling zal je, afhankelijk van hoe ingrijpend de behandeling was, tijdelijk te maken kunnen krijgen met zwelling en wellicht verkleuring van je wang of lippen. Uiteraard kan je de pijn bestrijden met pijnstillers. Een goede reiniging van het implantaat is vervolgens van wezenlijk belang om (tandvlees)ontstekingen te voorkomen. Via je mondhygiënist zal je voorlichting en instructies ontvangen over hoe je het implantaat goed schoon kan houden. Deze houdt hierop ook regelmatig controle, zodat eventuele startende ontstekingen tijdig worden opgemerkt. Het implantaat mag na plaatsing 2,5 maand niet worden belast. Dit zou het genezings- en hechtingsproces verstoren. Het omringende tandvlees dient wel voorzichtig schoon geborsteld te worden.