Jonkerbosplein 52, 6534 AB Nijmegen

BRUGGEN

Een brug vult een gat van een getrokken tand op en laat je weer charmant lachen.

Solid1Dent
Volg ons op social media
OPENINGSTIJDEN
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
09:00 - 17:30 uur
09:00 - 17:30 uur
09:00 - 17:30 uur
09:00 - 17:30 uur
09:00 - 17:30 uur
Gesloten
Gesloten

Stel: U moet uw tand of kies laten trekken als gevolg van een ernstige ontsteking. Bij de getrokken tand of kies ontstaat een gat, wat het goed kunnen kauwen van eten of een charmante glimlach in de weg kan zitten. Met een brug kunt u dit gat opvullen en de ontbrekende tand of kies vervangen. Bovendien kunt u door het plaatsen van een brug scheefgroei van je gebit voorkomen. Wat is een brug precies en wordt het plaatsen van een brug door je (aanvullende) zorgverzekering vergoed?

Wat is een brug?

Een brug omspant het gat waar voorheen de getrokken tand of kies zich bevond. Een brug bestaat uit meerdere onderdelen.  De kunsttand die het gat opvult en de pijlers die de brug stevig in je gebit bevestigen. De brug wordt (afhankelijk van de situatie) vastgemaakt aan 1 of beide aangrenzende tanden of kiezen “ de pijlers”.                        Op deze tanden of kiezen worden twee kronen bevestigd. De kronen zorgen er uiteindelijk voor dat de kunsttand “ dummy” stevig wordt verankerd in je gebit. Een brug kan van verschillende soorten materialen worden gemaakt. Het meest gebruikte materiaal is metaal-porselein.

Hoe wordt een brug geplaatst?

De pijlers worden bijgeslepen en klaargemaakt voor plaatsing van de brug. 

De volgende stap is dat er een afdruk wordt gemaakt van het gat en de aangrenzende op dat moment al bijgeslepen tanden of kiezen. Deze afdruk wordt vervolgens naar een tandtechnisch laboratorium gestuurd, waar een tandtechnicus de brug zal vervaardigen. Dit neemt wat tijd in beslag. Uw tandarts zal daarom een tijdelijke brug plaatsen tot de definitieve brug af is. Na het verwijderen van de tijdelijke brug en het plaatsen van de definitieve brug, zal de tandarts nog even controleren of u naar behoren kan bijten. Vervolgens wordt de brug ingepast en bevestigd met een soort cement.                                   

De behandeling vindt onder verdoving plaats, waardoor deze niet als pijnlijk wordt ervaren.